CONTACT US 7/7: +32(0)486.34.63.06 or +32(0)475.360.940 | We work every day of the week, 7 on 7, please contact us!|info@tenplusdesign.com
FAQ2023-06-21T08:46:10+00:00

EDELMETAAL VERKOPEN BIJ RUXIAGOLD:

Kan ik bij Ruxiagold terecht voor de verkoop van edelmetalen?2022-04-27T06:28:10+00:00

Ruxiagold koopt goud, zilver, maar ook platina, palladium en de minder courante PGM’s (Platinum Group Metals) en dat in bijna al zijn vormen en legeringen:

+ sloopgoud, -zilver, -platina & -palladium (juwelen, horlogemonturen, bestekken, serviezen, …)
+ beleggingsgoud, -zilver, -platina & -palladium (baren en munten)
+ historische gouden & zilveren munten
+ gouden & zilveren penningen
+ tandengoud2

Kan ik bij Ruxiagold terecht met parels, diamanten en edelstenen?2022-04-27T06:28:10+00:00

Bij Ruxiagold  zal u geen meerwaarde krijgen voor kleine edelstenen en/of parels. Indien mogelijk verwijderen wij stenen en/of parels verwerkt in het juweel. Indien dat niet mogelijk is, zal er gewicht worden afgetrokken van het aan te kopen juweel.

Juwelen met diamanten worden in hun geheel aangekocht aan de dagprijs corresponderend aan de zuiverheid van het edelmetaal. Voor grote hoeveelheden juwelen met diamanten, kan u steeds bij ons terecht voor een prijsofferte.

Moet ik een afspraak maken bij Ruxiagold voor de verkoop van mijn edelmetalen?2022-04-27T06:28:10+00:00

Wij werken bij voorkeur op afspraak  voor de verkoop van uw edelmetalen. U kan steeds, op afspraak in ons kantoor terecht van maandag tot en met zaterdag van 10.00u tot 17.00uur.

Kan ik mijn edelmetalen ook opsturen naar Ruxiagold voor verkoop?2022-04-27T06:28:10+00:00

Enkel indien u reeds een gekende klant bent bij Ruxiagold en afhankelijk van de hoeveelheid en samenstelling van het materiaal. Indien u op eigen initiatief materiaal naar ons opstuurt, doet u dat volledig op eigen risico! Ruxiagold kan niet aansprakelijk gehouden worden voor pakketten die u zelf via reguliere of aangetekende post naar ons opstuurt, noch zijn wij verantwoordelijk voor pakketten die u zelf in onze brievenbus komt steken.

Moet ik een bepaalde hoeveelheid hebben om te kunnen verkopen bij Ruxiagold?2022-04-27T06:28:10+00:00

Sloopzilver kopen wij pas aan vanaf een minimumgewicht van 100 gram.I n principe staat er geen minimum op het gewicht aan goud, platina & palladium dat u kan verkopen bij Ruxiagold.

Hoeveel betaalt Ruxiagold voor mijn edelmetalen?2022-04-27T06:28:10+00:00

+ Alle beleggingsmunten en -baren die door Ruxiagold  worden aangekocht op basis van de actuele koersen,. De aankoopprijzen worden regelmatig aangepast aan de geldende koersen en worden pas vastgelegd op het moment u de goederen aanbiedt in ons kantoor na afspraak. Goudprijzen worden nooit vasgelegd.

+ Munten die u niet terugvindt in bovenstaande prijslijst en alle andere vormen van edelmetaal worden aangekocht aan de dagprijs corresponderend aan de zuiverheid van het metaal. Dagelijks plaatsen we onze dagprijzen online. Deze prijzen zijn richtinggevend en worden op basis van de ochtend spot (koersen van 09.00u ’s ochtends) berekend. De koersen zijn niet-bindend in geval van een plotse prijsdaling. In geval van een plotse prijsstijging worden onze prijzen uiteraard evengoed aangepast. U kan onze indicatieve dagprijzen steeds raadplegen op onze websites.

Gelden er andere prijzen bij grotere volumes?2022-04-27T06:28:10+00:00

Neen, de prijs voor grotere volumes blijft dezelfde. Gezien de hoge waarde van edelmetalen zijn de marges die handelaars als Ruxiagold nemen op producten eerder beperkt.

Wordt het verkochte edelmetaal in cash uitbetaald?2022-04-27T06:28:10+00:00

Voor particuliere verkopers mag de betaling in contanten, ongeacht de totaalwaarde, maximum €500 bedragen. Alle bedragen daarboven zullen worden uitbetaald via bankoverschrijving2. Bijvoorbeeld: U verkoopt sloopjuwelen t.w.v. €850; dan mogen wij u €500 in contanten uitbetalen. De overige €350 zal via overschrijving uitbetaald worden.

Sinds de aanpassing van de wetgeving omtrent contante uitbetalingen1 (18 september 2017), mogen wij aan professionele verkopers (ook zelfstandigen in bijberoep) niets meer in contanten uitbetalen. Alle aankopen, ongeacht de totaalwaarde, zullen moeten worden uitbetaald via bankoverschrijving2, of voldaan worden door een wissel.

Hoe snel word ik uitbetaald?2022-04-27T06:28:10+00:00

Contante uitbetalingen1 worden meteen uitgevoerd. Betalingen via bankoverschrijving de eerstvolgende werkdag voor 12u ‘s middags verwerkt en uitgevoerd. Hoe snel de gelden op uw rekening staan, is afhankelijk van bank tot bank;. nNem gerust contact met ons op indien u de betaling na drie werkdagen nog steeds niet ontvangen hebt.

Is legitimatie bij verkoop verplicht?2022-04-27T06:28:10+00:00

Sinds 20 februari 2012 zijn goudhandelaars verplicht hun klanten te identificeren en registreren.

De wettelijke basis voor die verplichting werd eind 2010 reeds gelegd in de wet houdende diverse bepalingen, art. 701. De concrete uitvoering van de identificatieprocedure werd in 2012 vastgelegd in het Koninklijk besluit houdende identificatie- en registratiemodaliteiten bij aankoop van edele metalen2. Met deze identificatieprocedure wil men helers en dieven kunnen traceren.

Wordt mijn verkoop van edelmetalen doorgegeven aan de fiscus?2022-04-27T06:28:10+00:00

Neen. Ruxiagold heeft geen meldingsplicht. Wij moeten echter wel onze volledig boekhouding gedurende de verplichte periode van 7 jaar bijhouden ter eventuele inzage door de fiscus.

Moet ik de opbrengsten van mijn investeringen in edelmetaal aangeven bij de belastingen?2022-04-27T06:28:10+00:00

Inwoners van België moeten hun beleggingen in edelmetalen niet aangeven op hun belastingaangifte. Enkel indien ze hun goud aanhouden op een buitenlandse effectenrekening, moeten ze dit in België opnemen in hun aangifte van de personenbelasting.

Inwoners van Nederland moeten ieder jaar de waarde van hun beleggingen doorgeven in ‘box 3: sparen en beleggen’.

Hoe weet ik of ik over echt edelmetaal beschik?2022-04-27T06:28:10+00:00

Er zijn een aantal manieren om zelf te testen of u over echt edelmetaal beschikt

+ Op basis van aanwezige stempels: met behulp van een vergrootglas kan u nagaan of uw juweel een gehaltestempel/ keurmerk vermeldt. Die stempel drukt de zuiverheid van het edelmetaal uit2.

De meest courante gehaltes bij geel- en witgouden juwelen zijn 18 karaat (750), 14 karaat (585) & 9 karaat (375). De meest courante gehaltes bij zilveren juwelen zijn 925 (sterling), 835 en 800.

Juwelen gemaakt voor 1980 kunnen qua zuiverheid lichtjes afwijken van hun keurmerk. Na 1980 zijn de wetten rond keurmerken in juwelen echter verstrengd en is de kans kleiner dat de zuiverheid niet overeenstemt met de gehaltestempel.

+ Met behulp van testvloeistof: u kan in tal van winkels in de diamantwijk  en online kan u testzuren kopen. Deze kan u gebruiken voor het toetsen van goud en zilver, maar niet voor platina & palladiium. Voor het bepalen van de zuiverheid van platina & palladium, maken wij gebruik van een spectrometer. De spectrometer stuurt x-stralen door het voorwerp, waardoor de metaalgehaltes met grote nauwkeurigheid bepaald kunnen worden.

Wij raden u aan doorheen de bovenste laag van het juweel te vijlen om zo de (mogelijks vergulde) toplaag te verwijderen. Vervolgens brengt u het zuur rechtstreeks aan op het gevijlde oppervlak. Naargelang het uitslaan van het zuur kan u de zuiverheid van het metaal bepalen.

Waar let ik best op wanneer ik edelmetalen wil verkopen?2022-04-27T06:28:10+00:00

Of het nu juwelen zijn uit een erfenis, munten uit een verzamelcollectie of een zilveren servies dat u niet langer gebruikt… Wanneer u van plan bent edelmetalen te verkopen is het van belang goed in te schatten wat uw goederen ongeveer waard zijn. Bekijk alvast volgende tips en denk vervolgens goed na vooraleer u uw edelmetalen van de hand doet.

+ Vorm een idee van wat uw goederen waard zijn. Probeer erachter te komen hoeveel uw goud en/of zilver waard is vooraleer u besluit te verkopen1. Even de goederen wegen en de markeringen (indien aanwezig) controleren, kan u helpen met de waardebepaling van uw items op basis van de actuele koersen2. Laat ons wel duidelijk zijn.. een stempel is totaal geen garantie voor het gehalte gezien deze stempels maklijk online te koop zijn. Aan de sluiting 18 kt stempel rest van de ketting 8 kt. Dergelijke bedrog wordt zowel in Antwerpen als andere zonnige oorden gebruikt. Ook de grotere goudopkopers op de markt (zoals Ruxiagold) zullen u steeds een betere en vooral transparantere prijs kunnen bieden! Verkoop uw goud en/of zilver dus niet zomaar aan de eerste de beste opkoper. De kans is  heel groot dat u elders een eerlijkere prijs voor uw juwelen en diamanten krijgt.

+ Wees realistisch in uw prijsverwachtingen! Besef dat begrippen zoals ‘zeldzaam’, ‘exclusief’ en ‘verzamelwaarde’ met een korrel zout genomen moeten worden. Wisselkantoren hebben in veel gevallen enkel en alleen interesse in de percentages aan edelmetaal in uw juwelen en/of andere goederen. Ze hebben geen oog voor de arbeid en handigheid die het maken van bepaalde stukken vereist.

Bovendien dient u er rekening mee te houden dat u bij het aanschaffen van het juweel maakloon én btw hebt betaald  waardoor de aankoopprijs sowieso hoger lag dan de intrinsieke waarde. Het is met andere woorden niet omdat u 1.000 euro hebt betaald voor een ring dat die ring dat ook effectief waard is.

Dat alles neemt uiteraard niet weg dat oplettendheid aangeraden is! Munten zijn, in tegenstelling tot juwelen, vaak meer waard dan enkel en alleen hun goud- en/of zilverinhoud. U goed informeren over de eventuele meerprijs  is dus nooit een slecht idee, maar ook hier is het van belang uw verwachtingen enigszins bij te stellen. De meerwaarde zal steeds bepaald worden door de actuele marktsituatie (vraag & aanbod) en zal variëren van trader tot trader.

+ Vergelijk de reputaties van bedrijven online. Tegenwoordig kan je van zo goed als iedere betrouwbare goudhandelaar online beoordelingen terugvinden; hetzij op hun eigen website, hetzij via Facebook, Google, LinkedIn etc. Google eens de namen van de bedrijven waar u mee wenst samen te werken en u komt al een stuk verder.

Kan ik bij Ruxiagold mijn juwelen laten schatten?2022-04-27T06:28:10+00:00

Gratis voor analyses zonder aankoopverplichting  tot 10 stuks . Meer dan 10 stuks vragen wij een vergoeding per stuk afhankelijk van het juweel. Bij verkoop word dit bedrag terug betaald.

Ga naar de bovenkant